Personligt DNA projekt

Ett tips till er som skall börja att DNA forska på flera släktingar och ni andra som inte redan upptäckt detta är att starta ett personligt DNA projekt. Man skall däremot tänka på att FTDNA förväntar sig att man minst ha 5 kit till början i detta projekt så det kan vara bra att nämna samt att de eventuellt vill veta vilka kit nummer du tänker att lägga in som de 5 första.

dna sträng - Personligt DNA projekt

Beställ blanka kit för dessa personer.

Vad jag gör sedan för att skapa ett personligt DNA projekt

Under tiden du väntar på de blanka kiten så kan du skapa ett projekt för att enklare hantera dem. Hur du gör kan du läsa i detta dokument:

GDE Error: Requested URL is invalid

Sedan för hur du hanterat projekt kan du läsa vidare här nedan:

https://www.familytreedna.com/learn/project-administration/quick-start-guide/

Och beställer ett Family Finder projekt som ett personligt DNA projekt och förklarar att du vill ha det för att administrera flera kit. Namnet på projektet är inte så viktigt men t.ex. för och efternamn på den person som skall äga projektet är ett förslag.

Nu är det dags i väntan att läsa på om hur man administrerar projekt och hanterar dem.

https://www.familytreedna.com/learn/group-administration/

Nybörjar guide och kurs i grupp administration (Engelska)

Underhåll och analys av projekt och medlemars resultat (Engelska)


Efter normalt några dagar – vecka så får man ett mail med att ditt personligt DNA projekt har accepterats och sedan kommer ett informations mail med uppgifter om att man skall ingå i projektet som en administratör. Då skapar man sig via denna länk sitt administratörs konto.

Gå in projektet och uppdatera informationen om projekt administratören samt under “Project Administration” -> “Public Website” uppgifterna om projektet och dess syfte under “Background”, “Goals”, “News” och “Result”. För mer vad som bör stå där kan du få tips från:

https://www.familytreedna.com/learn/group-administration/

Därefter loggar man in på projektet med sitt ny skapade konto och går in på “Project Administration” -> “Project Profile” där finner man länken “Join Link”. Den länken kopierar man och loggar därefter in på vardera av de blanka kiten man beställt. När man är inloggad på kitet kopierar man upp länken man kopierade till där man skriver in url -er högst upp i webläsaren. När man trycker enter så går man till länkens plats och om man kolierat rätt länk så får man upp sidan för projektet och kan göra “Join”.

Efter man gjort detta så loggar man in på projektet igen och går in på “My Account” -> “Kit Authorization” och skriver in kitens nummer och lösenord. Detta för att få fulla rättigheter på kiten. (Kom ihåg om någon annan går in och byter lösenordet på kiten kommer det att behövas att det nya lösenordet skrivs in här igen för att man skall ha fulla rättigheter på kitet).

När man sedan har gjort det på kiten man har så kan man se under:

“Project Administration” -> “Price Comparison” vilka rabatter man fått på kit. Det är framförallt rabatter på just Y tester. ca $10 – $20 beroende på test och test kombination. Vad jag kan se så verkar även uppgraderingar på tester ha motsavande rabatter även om man inte ser det i listan på “Price Comparison”.

När man nu går in på kontorna via “Project Administration” -> “Public Results Display Settings” och klicka på respektive kit nummer så kan man beställa till det rabatterade priset via “Upgrade” knappen i kontot.

Man kan även sedan via projektet beställa nya kit som vanligt men till det rabatter priserna genom “Project Administration” -> “New Member Order”.

+ Vad man vinner på detta:

  1. Jo man får lite extra verktyg som underlättar forskningen mellan personerna och även mellan fler än två.
  2. Man får rabatter på Y tester även om det inte är någon rabatt drive igång (normalt samma rabatter som man har under reorna på Y tester).
  3. En inloggning till att jobba med alla kontorna och möjligheten att hoppa mellan dem utan att först logga ut.
  4. Varje enskilt person kan få sin inloggning till sitt kit och se framstegen av vad du kommit fram till utan att behöva se allt övrigt från alla andra kit.
  5. Sedan kan jag missat någon annan fördel men det kommer nog i kommentarerna ;).

– Nackdelar har inte kommit på några ännu.

 

En hemsida om mig och mina intressen. Bland annat släktforskning och körsång.