Läsvärda böcker för DNA släktforskare

dna sträng - Läsvärda böcker för DNA släktforskare

Läsvärda böcker för DNA släktforskare

Här är några böcker jag kan rekommendera gällande DNA släktforskning.

Böcker på Svenska

Min Europeiska familj de senaste 58 000 åren
Min Europeiska familj de senaste 54 000 åren
Min Europeiska familj de senaste 54000 åren

Karin Bojs
Vinnare av Augustpriset 2015

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs bestämde sig för att släktforska på djupet och låta DNA-trådarna knyta ihop henne själv med forntidens människor. Hon läste studier, intervjuade forskare och reste i ett tiotal länder för att följa spåren bakåt.
Sedan 1980-talet har DNA-tekniken genomgått en enastående utveckling. Den har revolutionerat såväl kriminalteknikers arbete som biologisk och medicinsk forskning, och har på senare år börjat bidra till ny kunskap inom arkeologi och historia. Till och med släktforskande privatpersoner har börjat använda DNA som verktyg. Med hjälp av små variationer i DNA-sekvensen går det numera att hitta kusiner, sysslingar och bryllingar, och även släktingar som levde för mycket länge sedan – under den senaste istiden och ännu längre tillbaka.
Resultatet av Karin Bojs arbete blev en bok om hennes ursprung och hennes familj. Men också om oss andra. Vi är ju släkt. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader. DNA-trådarna knyter ihop oss alla.

Svenskarna och deras förfäder – de senaste 11 000 åren
Svenskarna och deras fäder - de senaste 11 000 åren av Karin Bojs, Peter Sjölund
Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren
av Karin Bojs, Peter Sjölund

Först befolkades nuvarande Sverige av stenåldersjägare. Efter några tusen år anslöt bönderna.
Det har DNA-tekniken nyligen lärt oss.
Men bara några få procent av nu levande svenska män kan spåra sina fädernelinjer till de första jägarna och de första bönderna. De allra flesta – runt 80 procent – härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern.
När vi lägger ihop DNA-resultat från professionella forskare och släktforskande privatpersoner, framträder en ny bild av Sveriges historia. En mycket finkalibrerad bild, där de flesta svenska män kan hitta sina egna linjer i det stora gemensamma släktträdet.
Svenskarna och deras fäder – de senaste 10 000 åren borrar vidare efter Karin Bojs Augustprisbelönade Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren och Peter Sjölunds populära Släktforska med DNA.

Släktforska med DNA
Släktforska med DNA
Släktforska med DNA

Peter Sjölund
DNA-släktforskning ger dig inte alla svar om din släkt, men i kombination med traditionell forskning i skriftliga källor är DNA ett mycket kraftfullt verktyg som kan ta din släktforskning till nya höjder.

Peter Sjölund är en av pionjärerna inom svensk DNA-släktforskning. I den här boken redovisar han hur DNA ärvs och hur du kan använda DNA-tester för att verifiera din “pappersforskning”, identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skriftliga källorna och mycket annat.

Många kittlande utmaningar och intressanta upptäckter väntar dig när du ger dig in i DNA-släktforskningens spännande värld. Och du hittar garanterat okända släktingar, som kan utvecklas till nya trevliga släktforskarvänner.

Genvägar II – praktisk handledning till DNA
Genvägar 2
Genvägar II – praktisk handledning till DNA

Magnus Bäckmark
Häfte i A4-format, 97 sidor, genomgående i färg.

Magnus Bäckmark, uppdragssläktforskare sedan 1998, har sammanställt en vägledning till hur DNA-jämförelse går till rent praktiskt, med förklaringar, tips och råd. Det är den första publikationen i sitt slag på svenska. Version två kom 2013 och är uppdaterad samt kompletterad med ytterligare fakta.

Genom ett salivprov som skickas till DNA-analys får man ett verktyg för släktforskning som tidigare generationer släktforskare bara kunde drömma om i sin vildaste fantasi.

DNA-jämförelse ger möjlighet att klarlägga genetiska släktsamband mellan nu levande människor, samtidigt som den ger ledtrådar till vår historia 10 000-tals år tillbaka i tiden.

 

 

En hemsida om mig och mina intressen. Bland annat släktforskning och körsång.