DNA test kit hos Family Tree DNA och frågor om dem

När man fått sitt DNA test kit i brevlådan skall men kontrollera att det innehåller allt.

DNA test kit

 • 1 välkomst brev från FTDNA
 • 1 instruktion på hur man utför testet
 • 1 brunt retur kuvert färdig adresserat till FTDNA.
 • 1 plastpåse med etikett med FTDNA loga
 • 1 grönt papper med en etikett med streckkod och numret på ditt kit
 • 2 test svabbar i sterila förpackningar (kontrollera att de fortfarande är hela
 • 2 test provrör fylld till 1/3 med konserverings vätska och en etikett med streckkod och numret på ditt kit
FTDNA test kit, DNA test kit
Två sterilt förpackade prov tops och två provrör med konserverings vätska.
Det gröna kortet som man fyller i uppgifter om längst kända ana i rakt nedstigande manligt och kvinnligt led. Samt plastpåsen man lägger det påskrivna gröna kortet och provrören i vid retur. Sedan stoppar man detta i bruna föradresserade returkuvertet (under returkuvertet så ser vi det vita ankomst kuvertet) . De stora A4 papperna är en välkomst brev och ett instruktion om hur man går tillväga.

Provtagningen utför man lämpligast på morgonen före man äter frukost och borstar tänderna. Men man kan även göra det mitt på dagen men bör då inte borstat tänderna ätit eller druckit något under de senaste 4 timmarna före för att få bäst resultat.

Inför provtagningen. Ta fram provrören och svabbarna för topsningen samt plastpåsen.

Läs igenom hela instruktionen noga före du påbörjar provtagningen!

 1. Tvätta händerna noga före provtagningen
 2. Se till att du placerar DNA test kit utrustningen på en ren och stadig yta t.ex. ett bord.
 3. Ställ upp provrören upprätt på bordet. Låsa lätt på korken utan att skruva av den. Observervera att det är konserverings vätska i provrören.
 4. Öppna förpackningen med svabben utan att ta på skälva borsten
 5. Skrapa sedan försiktigt på ena kindens insida med den borstiga sidan av svabben. Det kan komma lite blod på den men det är helt normalt och skadar inte provet. Skrapa fram och tillbaka och i cirklar under 30-60 sekunder.
 6. När du är klar med svabbningen öppna ett av provrören (det kan vara bra att ha hjälp med detta. Stick i borst sidan i provröret ungefär hålvägs.
 7. Tryck sedan på svabbens handtags sidas ända försiktigt så kommer sedan borsten att frigöras i provröret. Det kan behövas lite lirkande om man inte är van.
 8. Skruva sedan igen behållarens lock ordentligt hårt så att den inte öppnas under frakten.
 9. Upprepa därefter punkt 4 till 8 med kittet på den andra kinden.
 10. Placera sedan båda provrören i plastpåsen.
 11. På det gröna kortet skriv i uppgifterna om vilket kön du har, underskrift och äldsta kända anan på rakt bakåtgående led av din far och mors led (t.ex. farfars farfars far o.s.v. och mormors mormors mor o.s.v.).
 12. Lägg sedan in det gröna kortet i plastpåsen och förslut den väl.
 13. Kontrollera att du har utfört allt och placera plastpåsen med innehåll i det bruna retur kuvertet.
 14. Dra av tejp skyddet på det bruna kuvertet och förslut noggrant.
 15. Skriv på en retur adress på den linjerade  området uppe till vänster på kuvertet samt kryssa över den på så sätt att den fortfarande är läsbar.
 16. Nu är det dags att posta retur brevet se texten som följer. Är du nu fortfarande osäker kan du även se en film om förfarandet längst ned.

DNA topsning

Endel har varit fundersamma om att returnera brevet när det är mycket kallt ute. Det är ingen fara eftersom man normalt håller DNA prover kallt för att inte få bakterie tillväxt i dem. Det är mer problem med varmt väder det är därför som det finns en vätska i provrören och det är till för att hindra just bakterie tillväxt i proven.
Några saker att tänka på. I instruktionen står det att man skall returnera testkitet som paket.  Detta är bara dyrt och tar längre tid.

1a-klass utrikes etikett
1a klass utrikes etikett

De flesta returnerar testet som 1:a klass brev. Kostar (idag 2017) 21 SEK  (Posten). Sedan sätter man på ett gratis blått prioritet märke på brevet. Då tar det 2-4 veckor för brevet att komma fram. Man behöver ingen tulldeklaration heller som ibland posten kan föreslå. Då tar det oftast några dagar längre. Det tar även längre tid om man sänder brevet som rekommenderat eftersom det då inte levereras med den vanliga posten till dem utan behövs lösas ut.
Har du inte sett att FTDNA mottagit brevet inom 4-5 veckor på ditt konto hos FTDNA kan du kontakta deras support för att få ett nytt test kit tillsänt till dig.
Provet kommer att arkiveras hos FTDNA i 25 år så man kan komplettera med nya tester utan att oftast behöva göra nya provtagningar. Det är även på detta sätt möjligt att utföra tester på personer som gått ur tiden om man upptäcker att man behöver komplettera med tester.

En engelskspråkig film på hur man går till väga med topsningen med ett DNA test kit.

 

En hemsida om mig och mina intressen. Bland annat släktforskning och körsång.