Håll immunförsvaret igång med ingefärsshot på ingefära, citron och honung

Ingefära är riktig supermat och har en antiinflammatorisk effekt.
Därför kan en Ingefärsshot på ingefära, citron och honung vara bra. Den är bra för hjärta, hjärna, mage och leder. Ingefäran har dessutom en virus- och bakteriedödande verkan.

Ingefärsshot på ingefära, citron och honung

Ingefärsshot på ingefära, citron och honung
Ingefärsshot på ingefära, citron och honung

Prova att kickstarta dagen med denna shot.

375 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl honung
2 citroner, saften

Skölj ingefäran noga och riv den grovt med ett rivjärn.  Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och värm under omrörning till max 60 grader. Passa noga och mät med termometer.

Låt dra under lock tills blandningen är max 40 grader. Blanda ner honungen. Låt dra i ytterligare 2-3 timmar. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) Blanda ner citronsaften när blandningen svalnat till rumstemperatur.

Sila av med en finmaskig sil. Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta. Ta ca 30 ml till en shot och kickstarta dagen.

Följande sats ger drygt en liter och räcker i ett par veckor för en person.

Aktiva växtämnen i Ingefära är Eterisk olja zingiberen, zingiberol, zingerol, gingerol, mineralerna kalcium, kalium och magnesium samt vitaminer B6, E och C.

Viktigt att tänka på!

Var noga med temperaturen!

De aktiva ämnena i ingefära förstörs i temperaturer över 60 grader C.

Likaså de aktiva ämnena i honungen förstörs i temperaturer över 40 grader C.

Mer om ingefärans hälsoeffekter

Magen älskar ingefära
Mår du illa, tugga på en bit ingefära. Ingefära minskar gasbildning och motverkar diarré.

Ingefära
Ingefära

Ingefära gör dig frisk
Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar antiinflammatoriskt. Det bästa är om du regelbundet äter det tillsammans med maten. Gör smoothie, juice, soppa och te med Ingefära eller riv den över maten.

Ingefära för hjärtat
Ingefära ökar blodflödet i hela kroppen. Äter du ingefära får du ett lägre kolesterol och bidrar till att förhindra högt blodtryck, stroke och hjärtsjukdomar.

Slank med ingefära
Ingefära ökar matsmältningen! Enligt en studie från Columbia University förbränner du 43 fler kalorier om du tillsätter en tesked ingefära i frukostjuicen. Många bäckar små ;-).

Ingefära mot migrän
Lider du av migrän kan det vara en bra idé att ofta äta rå ingefära. Det ska lindra illamående och motverka inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl. När du märker att migränanfallet är nära – drick en kopp starkt ingefärste eller ät en stor bit rå ingefära.